Op zondag 16 april jl. heeft burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen een nieuwe tulpenvariëteit gedoopt tot Tulipa ‘Wester-Amstel’, oftewel de ‘Wester-Amstel’ tulp. Deze zachtroze tulp met een dubbele witte streep en licht oranje-binnenblad staat nu in volle bloei te pronken in de tuinen van de buitenplaats. Zij is daarmee een additionele voorjaarsattractie voor de vele bezoekers van deze 17e eeuwse buitenplaats. De doop werd uitgevoerd in het bijzijn van ruim 100 personen, waaronder de vrienden van Wester-Amstel, de kweker Jan Ligthart en naamgever Thomas Wals.
De ‘geboorte’ van de Wester-Amstel tulp begon 17 jaar geleden op de bollengronden bij Den Helder. Kweker Ligthart wist via selectie en veredeling een veelbelovende variëteit tot wasdom te brengen. In het voorjaar van 2022 bestond het vertrouwen dat deze prachtige tulp een succes zou kunnen worden. Het enige wat nog ontbrak was een goede naam.
Die naam werd gegeven door de heer Wals, algemeen directeur van MKB Fonds hetgeen op Wester-Amstel haar kantoor houdt. Hij verwierf het recht bij de benefietveiling van het jaarlijkse Amsterdam Diner, georganiseerd door het AIDS-fonds. Door een winnend bod zag dhr. Wals kans om bij te dragen aan de wereldwijde bestrijding van de HIV-epidemie én om buitenplaats Wester-Amstel te eren met haar eigen tulp.
Tuinontwerper Saskia Albrecht adviseerde namens de Stichting Tulp Festival Amsterdam bij de keuze, de kleur en de naamgeving van deze nieuwe tulp. Het Tulp Festival geeft Amsterdam jaarlijks in april kleur met honderdduizenden tulpen in kuipen en schalen, onder het motto ‘een tulp voor iedere Amsterdammer.’
Met de ‘Wester-Amstel’ tulp voegt Wester-Amstel zich in de eeuwenoude Hollandse traditie om nieuwe tulp-variëteiten te kweken en te vernoemen naar prominente personen of plaatsen. Deze traditie startte rond 1600 toen de grootschalige tulpenkweek haar intrede deed in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Sindsdien zijn ruim 8.000 variëteiten gekweekt en van een naam voorzien. De Koninklijke Algemeene Vereeniging der Bloembollencultuur registreert deze nieuwe variëteiten nauwgezet. Het register bevat momenteel ruim 8.000 variëteiten.