MKB Fonds plaatst succesvolle uitgifte van MKB Obligaties en MKB Aandelen in vierde fonds


19 september 2017

Amsterdam – MKB Fonds heeft recentelijk, met succes, de emissie van haar vierde fonds gesloten. Binnen tien weken werd het volledige fondsvermogen van €20 miljoen geplaatst. MKB Fonds is een participatiemaatschappij uit Amsterdam die, met het kapitaal dat zij verwerft middels de uitgifte van MKB Obligaties en MKB Aandelen, participeert in volwassen Nederlandse MKB-ondernemingen.

Het vierde fonds van MKB Fonds heeft net zoals twee van haar eerdere fondsen de ‘mixfondsstructuur’ waarin zowel MKB Obligaties als MKB Aandelen worden uitgegeven. De totale omvang van het vierde fonds is €20 miljoen, waarvan €13 miljoen aan MKB Obligaties en €7 miljoen aan MKB Aandelen (eigen vermogen). Ruim 300 beleggers hebben in het fonds deelgenomen.

Door de succesvolle uitgifte van het vierde fonds beheert MKB Fonds momenteel vier gesloten fondsen met een totale waarde van circa €55 miljoen. In totaal nemen er circa 800 beleggers deel in de fondsen van MKB Fonds. Van Lanschot Bankiers faciliteert een handelsplatform waarop de beleggers in de mixfondsen de stukken kunnen aan- en verkopen.

Opnieuw veel animo voor investeren in MKB

Net als bij de eerdere fondsen bleek opnieuw dat veel beleggers belangstelling hebben voor het investeren in het Nederlandse MKB. Bij MKB Fonds is, in tegenstelling tot bij veel soortgelijke participatiemaatschappijen, de drempel voor beleggers om deel te nemen relatief laag. Deelname in de fondsen is mogelijk vanaf €15.000 en daarmee wordt een grote groep (particuliere) beleggers aangesproken dat een alternatief zoekt voor de lage bankrente.

Thomas Wals, directeur van MKB Fonds licht verder toe: “Hoewel MKB Fonds vanaf haar oprichting als participatiemaatschappij uniek was in het bieden van een dergelijk lage investeringsdrempel voor deelname in haar fondsen, zijn er in de loop der tijd veel partijen opgestaan die uiteenlopende investeringsproposities voor deze groep beleggers aanbieden. Desalniettemin was er opnieuw zeer veel animo om deel te nemen in het vierde fonds.”

Volgens Wals is dat mede te danken aan het sterke trackrecord dat MKB Fonds heeft. “Wij hebben recentelijk de obligatiehouders uit ons eerste fonds na vijf jaar volledig afgelost en werd er een rendement gemaakt van gemiddeld ruim 7,5%. Bovendien hebben wij met de eerdere fondsen een gespreide portefeuille opgebouwd van vijftien winstgevende en volwassen MKB-ondernemingen, welke als onderpand dienen voor de beleggers. De participaties genereren gezamenlijk meer dan €200 miljoen omzet en bieden aan honderden mensen werkgelegenheid.”

Investeringsstrategie

In veel gevallen maakt een participatie door MKB Fonds bedrijfsopvolging bij (familie)bedrijven mogelijk. Daarnaast heeft MKB Fonds met bij een aantal van haar participaties succesvolle ‘buy and build’ strategieën geïmplementeerd, waarbij significante groei van de onderneming werd gerealiseerd door acquisities van vergelijkbare of complementaire ondernemingen. MKB Fonds houdt onder andere participaties in schoonmaakgroothandel Groveko, het 150 jaar oude familiebedrijf Mosa Glas en automatiseerdersgroep Futureproof Goup. “Doordat we op het gebied van bedrijfsopvolging en buy and build strategieën inmiddels veel sterke praktijkvoorbeelden hebben laten zien, krijgen we veel interessante potentiële investeringsmogelijkheden aangeboden. Door de succesvolle uitgifte van ons vierde fonds kunnen we deze mogelijkheden blijven aangrijpen en bijdragen aan de continuering en verdere groei van gezonde Nederlandse MKB-ondernemingen”, aldus Wals.

Gerelateerde berichten


Disclaimer