Groveko

“Met MKB Fonds hebben we Groveko naar een hoger level kunnen tillen en hebben we het fundament gelegd om ook internationaal voet aan de grond te krijgen.” - Coen Blees, voormalig directeur Groveko.

Toen de Wageningse ondernemer Coen Blees schoonmaakgroothandel Groveko B.V. in 2004 kocht, was het een regionale speler met een omzet van circa €3 miljoen en 10 personeelsleden. Door middels een ‘buy and build’ strategie andere regionale spelers over te nemen vormde hij Groveko om tot een landelijke speler met vestigingen in Ede, Zwolle en Oss. Groveko levert schoonmaakartikelen en –machines aan de voedingsmiddelenindustrie, de medische- en farmaceutische sector, scholen, schoonmaakbedrijven, de automobielindustrie, horeca, de grafische sector, zorginstellingen en de snel groeiende wellness-sector. MKB Fonds participeerde in augustus 2015 in Groveko en samen zetten zij de buy and build strategie verder voort.

Landelijke dekking

Als onderdeel van de buy and build strategie met MKB Fonds werd in augustus 2015 het Zwolse schoonmaakbedrijf Ewepo overgenomen en in maart 2016 volgde de overname van branchegenoot Frag Holland uit Goirle. Frag Holland is al ruim 40 jaar een solide totaalleverancier op het gebied van hygiëne. Geen doorsnee groothandel maar een kenniscentrum op het gebied van producten en services en daarmee een zeer waardevolle toevoeging voor Groveko. In augustus 2018 breidde Groveko opnieuw uit door de overname van Van Ginkel Schoonmaakshop uit Westerhoven. Door de overname van Van Ginkel wordt meer landelijke dekking gerealiseerd. Van Ginkel was al een sterke speler in de zuidelijke regio en vanuit de vestiging in Westerhoven kan zowel Brabant als Limburg worden bediend. Door deze succesvolle buy and build strategie met MKB Fonds is Groveko hard op weg om een van de meest toonaangevende schoonmaakgroothandels binnen de Benelux te worden.

Coen Blees vertelt over de samenwerking met MKB Fonds: “Er was veel interesse in de markt om te participeren in Groveko, waarbij mijn keuze uiteindelijk viel voor MKB Fonds. Hun duidelijke manier van communiceren in combinatie met de grote kennis van handelsbedrijven en ervaring met buy and build overnames sprak mij zeer aan. Daarnaast is het netwerk van MKB Fonds zeer interessant voor Groveko, immers, andere deelnemingen van MKB Fonds zoals voedingsmiddelenbedrijven zijn de grootste verbruikers van schoonmaakartikelen. Dat gevoel wat wij hadden bij MKB Fonds bleek niet misplaatst te zijn, door de samenwerking is de onderneming enorm gegroeid maar ook verder geprofessionaliseerd. Zij steunen ons in de ambitie om Groveko uit te bouwen tot een onderneming met een omzet van €30 tot €40 miljoen, een verdubbeling ten opzichte van 2015.”

Momenteel heeft Groveko zo’n 100 medewerkers in dienst en hebben ze een omzet van circa €25 miljoen euro. De groep heeft met haar vier vestigingen een landelijke dekkingsgraad en er wordt gewerkt aan de internationale strategie om zodoende onder andere de Belgische markt te betreden.

In veel gevallen heeft een participatie door MKB Fonds als doel om bedrijfsopvolging binnen (familie)bedrijven te realiseren. Lees meer over bedrijfsopvolging >>

MKB Fonds is meer dan een participatiemaatschappij en heeft een ondersteunende rol bij haar deelnemingen. Lees meer over de aanpak van MKB Fonds >>

MKB Fonds investeert voornamelijk in gezonde en volwassen (familie)bedrijven in de sectoren groothandel en zakelijke dienstverlening. Lees meer over de investeringsfocus van MKB Fonds >>

Disclaimer