MKB Fonds komt uitgebreid aan bod in artikel De Financiële Telegraaf over bedrijfsopvolging bij familiebedrijven


14 maart 2017

De Financiële Telegraaf heeft een uitgebreid artikel geplaatst in zowel haar printversie als online over bedrijfsoverdracht bij familiebedrijven. In het artikel Geef het stokje veilig door wordt MKB Fonds genoemd als participatiemaatschappij gespecialiseerd in het bieden van oplossingen bij opvolgingsvraagstukken bij familiebedrijven.

MKB Fonds biedt hulp bij opvolgingsvraagstuk

Veel vaker dan vroeger staan eigenaren van familiebedrijven open voor opvolging, ook buiten de familie. Deze ondernemers weten alleen vaak niet hoe ze zo’n proces in werking moeten zetten. MKB Fonds biedt daarbij oplossingen. Thomas Wals, directeur van MKB Fonds, ligt toe waarom opvolging van buiten de familie steeds gangbaarder wordt “Eigenaren van familiebedrijven zijn liever voor de helft eigenaar van een groeibedrijf, dan volledig aandeelhouder van iets dat klein blijft en mogelijk moeilijk overdraagbaar is.” Tom Beltman, van fusie- en overnamespecialist Marktlink voegt daaraan toe: “Bovendien blijven ondernemers een bepaalde mate van verantwoordelijkheid voelen als ze een bedrijf aan een eigen kind overdragen.”

Participatiemaatschappijen als MKB Fonds zijn ervaren in het begeleiden van partijen naar een dergelijke overdracht, zowel binnen als buiten de bloedlijn. In de constructie die MKB Fonds hanteert bij bedrijfsopvolging, wordt het bedrijf in twee stappen overgedragen aan de opvolgers. De participatiemaatschappij stapt voor 50% in omdat een opvolger vaak het nodigde geld zelf niet heeft en na vijf jaar heeft de opvolger het recht om het fonds weer uit te kopen. Op deze manier is een gefaseerde overdracht van de oud-DGA naar de opvolger mogelijk gemaakt.

MKB Fonds helpt TopKip en Pool Trading bij bedrijfsoverdracht

MKB Fonds heeft onlangs op deze manier groothandel in tweedehands dieselmotoren en keerkoppelingen Pool Trading en vleesverwerker TopKip begeleid. TopKip is een familiebedrijf dat de zaak wilde overdragen aan de volgende generatie, maar totdat de kinderen oud genoeg waren bleef de oud-eigenaar en directeur aan en bood MKB Fonds door een participatie ondersteuning. Nadat MKB Fonds in 2012 participeerde in TopKip en in 2013 in Pool Trading werden er met de directie en opvolgers een aantal verbeterprocessen doorgevoerd. Wals: “Deze manier spreekt vele ondernemers aan, want je verkoopt je bedrijf, maar blijft voor de helft meedoen. Zo is het pensioen veilig gesteld en kan de ondernemer rustig de tijd nemen voor de opvolging.”

Het gehele artikel uit De Financiële Telegraaf leest u hier

Gerelateerde berichten


Disclaimer