MKB Fonds verkoopt belang in Limburgs familiebedrijf Mosa Glas aan ING en de oprichtersfamilie


10 november 2023

Na de investering van MKB Fonds in 2015, is de onderneming getransformeerd van een traditionele glasgroothandel naar een hoogwaardige toeleverancier van vlakglas met eigen bewerking.

Participatiemaatschappij MKB Fonds uit Amstelveen maakt met genoegen bekend dat zij op dinsdag 7 november jl. haar deelneming Mosa Glas, gevestigd te Echt (Limburg), heeft verkocht aan ING Corporate Investments. Tegelijkertijd breidt de familie Tinnemans (oprichters) door deze transactie haar belang uit tot een meerderheidsbelang. Onder de hoede van MKB Fonds is Mosa Glas uitgegroeid tot een vooraanstaande partij in de verduurzamingstransitie van de woningmarkt én heeft het grote stappen gezet in de transformatie van traditionele groothandel naar een hoogwaardige toeleverancier van verschillende soorten vlakglas inclusief eigen productielijnen voor glasbewerking.

Het eeuwenoude familiebedrijf komt terug in de handen van de familie
Mosa Glas, welke zijn oorsprong kent in 1865 toen de voorvader van de huidige algemeen directeur Marcel Tinnemans (57), zijn eigen onderneming startte, is een familiebedrijf puur sang. Zijn zoon, Luc Tinnemans (25), is sinds enkele jaren betrokken binnen het bedrijf, waaronder als aandeelhouder. Luc wordt momenteel voorbereid om op den duur de leiding van zijn vader binnen het bedrijf over te gaan nemen.

Gezien het feit dat MKB Fonds reeds acht jaar meerderheidsaandeelhouder was en de onderneming aan de vooravond stond van een nieuwe ontwikkelingsfase – de verdere transitie van groothandel naar bewerkings- en productiebedrijf – werd er besloten om gezamenlijk een verkooptraject te starten. Fusie- en overnamekantoor Oaklins, uit Amsterdam, werd ingeschakeld om dit proces te begeleiden.

De familie Tinnemans had tevens de wens om wederom meerderheidsaandeelhouder van de onderneming te worden. Na een uitgebreid proces, waarbij meerdere gegadigden interesse toonden, kwam ING Corporate Investments naar voren als de ideale kandidaat. ING Corporate Investments heeft ruime ervaring met het verwerven van minderheidsbelangen, hanteert geen vaste exit-datum, biedt aanzienlijke ondernemersvrijheid en beschikt over een breed internationaal netwerk. Al deze facetten waren in lijn met de wensen van de familie en vormden de hierdoor de basis voor de keuze.

Marcel Tinnemans: “Ik heb de relatie met MKB Fonds als zeer prettig ervaren. Altijd open, transparant en professioneel, maar ook ondernemend. We hebben vele uitdagingen met elkaar doorstaan, waaronder de coronapandemie en energiecrisis, maar ik wist altijd precies wat ik aan ze had. De onderneming gaat een nieuwe fase in en daar hoort een ander type investeerder bij. De professionele werkwijze van ING Corporate Investments, evenals het feit dat ING Bank de huisbank van de onderneming is, waar we al jaren prettig mee samenwerken, heeft de doorslag gegeven.”

Top-3 toeleverancier van Nederland
Met een omzet van ruim € 30 miljoen en een team van 66 medewerkers, behoort het familiebedrijf tot de drie grootste onafhankelijke toeleveranciers van vlakglas binnen de Benelux. Het assortiment van de onderneming bestaat uit een breed scala van vlakglassoorten, waaronder: isolatie-, triple-, zonwerend-, brandwerend-, akoestisch-, gebogen en veiligheidsglas, alsook bijzondere glassoorten, zoals designglas, screenlines en diverse op maat bewerkte vlakglasproducten.

Mosa Glas bedient een uitgebreid klantenbestand bestaande uit honderden afnemers, waaronder gevelbouwers, kozijnfabrikanten, glaszetbedrijven, interieurbouwers en handelsbedrijven. Dankzij haar eigen productielocatie in Nederland heeft Mosa Glas een gedeelte van het productie- en bewerkingsproces in eigen handen. Glasbewerkingen zoals boren, slijpen, snijden, zandstralen en het aanbrengen van vuilafstotende coatings worden allen uitgevoerd in de locaties in Echt en Losser. Deze zelfvoorzienende aanpak stelt de onderneming in staat om naast een breed glasassortiment ook in grote mate controle te houden over de kwaliteit en leveringstermijnen aan haar klanten.

Woningtekort zorgt voor positieve vooruitzichten in de markt
Door het grote woningtekort in Nederland, geschat op circa 325.000 woningen, en het plan om ten minste 83.000 nieuwe woningen te creëren, kunnen de lange termijn vooruitzichten in de markt als positief worden beschouwd. De overheid heeft diverse initiatieven gelanceerd om de woningbouw te stimuleren. Volgens het CBS zal de overheid jaarlijks ten minste een additionele € 100 miljoen moeten investeren om deze groei te bevorderen.

Duurzaamheidstrends doen vraag naar glas toenemen
Glas wordt erkend als een uiterst duurzaam materiaal dat bijdraagt aan de besparing van energie en de reductie van CO2-uitstoot. De Europese Commissie stelt dat door de implementatie hoogrendementsglas tot wel 37% van de energieconsumptie van Europese woningblokken bespaard kan worden. Aangezien gebouwen verantwoordelijk zijn voor 36% van de totale CO2-emissies binnen de EU, is het verlagen van de energievraag en de daarmee samenhangende emissies essentieel. De implementatie van diverse glasproducten binnen de woningmarkt is derhalve cruciaal om het doel van een CO2-neutrale economie tegen 2050 te verwezenlijken.

ING Corporate Investments onderschrijft deze twee lange termijn trends en ziet voor Mosa Glas een belangrijke rol weggelegd in het behalen van deze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en woningtekort.

Onderneming is in meerdere opzichten gegroeid
Sinds de investering van MKB Fonds in december 2015 heeft Mosa grote stappen gezet. Zo heeft de onderneming in 2020 met de overname van L.H. van der Woning Glas uit Losser additionele glasbewerkings- en installatiecapaciteit in huis genomen. Daarnaast heeft Mosa Glas haar supply chain geoptimaliseerd en haar productaanbod uitgebreid door het investeren in een eigen opslaglocatie en het gedeeltelijk in eigen beheer nemen van het uitgaand transport, evenals het openen van een nieuwe productielocatie. Deze ontwikkelingen hebben geresulteerd in zowel een substantiële reductie van de levertijden als een verbetering van de productkwaliteit. Bovendien wordt er momenteel geïnvesteerd in een verdere uitbreiding van de productielocatie, wat de marktpositie van Mosa Glas nog verder zal verstevigen.

Thomas Wals, algemeen directeur van MKB Fonds: “Voor alle partijen is deze transactie een prachtig resultaat. De familie kan het roer weer in handen nemen en het familiebedrijf uit 1865 continueren, waarbij de volgende generatie wordt klaargestoomd tot de nieuwe kapitein. MKB Fonds maakt een mooi rendement op haar investering, wat ten goede komt aan onze beleggers, en ING kan haar relatie met Mosa Glas verder verstevigen door nu ook als aandeelhouder toe te treden.

Wij danken de familie Tinnemans, en in het bijzonder Marcel. We hebben de afgelopen jaren uitstekend samengewerkt. Sinds 2015 is zowel de omzet als het aantal medewerkers van Mosa Glas verdubbeld, ondanks alle marktperikelen. Dit is volledig te danken aan het ondernemerschap van Marcel. Wij wensen de familie Tinnemans en ING veel succes toe de komende jaren.”

Partijen doen geen uitspraken over de hoogte van de koopprijs.

Gerelateerde berichten


Disclaimer