P&D Group breidt uit door nieuwe add-on overnames


27 januari 2020

Amsterdam, januari 2020 – MKB Fonds heeft haar belangen in de verpakkingsbranche verder uitgebreid door de overname van de ondernemingen Kees Tol Verpakkingen en Beta Verpakking. De ondernemingen zijn onderdeel geworden van de P&D Group, een mede door MKB Fonds opgericht samenwerkingsverband waarmee zij een ‘buy and build’ strategie nastreeft in de verpakkingsbranche. P&D Group nam eerder al belangen in Hodi Verpakkingsmaterialen, Hodi International, Pacoma Europe, Van Vliet Trading en Uniek Verpakkingen.

Verpakkingsgroothandels

Kees Tol Verpakkingen (‘Kees Tol’) is opgericht in 1965 door de familie Tol uit Volendam. Kees Tol is een groothandel in verpakkings- en presentatiematerialen, voornamelijk voor de foodsector. De onderneming is een bekende leverancier van (op maat gesneden) goudkarton dat gebruikt wordt onder voorverpakte vis (bijvoorbeeld zalm). Beta Verpakking (‘Beta’), gevestigd in Kaatsheuvel, is opgericht in 1984 en is een groothandel in verpakkingsmaterialen- en machines. De onderneming onderscheidt zich doordat aan de klant een totaaloplossing wordt geboden waarin machines en materialen op elkaar zijn afgestemd om een hoge kwaliteit te waarborgen. Naast de groothandelsactiviteit heeft Beta de beschikking heeft over snij- en rewindingmachines om diverse kwaliteiten en afmetingen stretchfolie te produceren. Hierdoor kunnen klantspecifieke of toepassingsspecifieke folies worden geleverd.

Gefragmenteerde markt met veel overnamekansen

De eerste overname van MKB Fonds in de verpakkingsbranche was die van Hodi Verpakkingsmaterialen in september 2017. De directie van deze onderneming zag in de gefragmenteerde verpakkingsmarkt, waar veel (regionale) spelers actief zijn met specialistische focus, veel kansen om doormiddel van overnames een groep te vormen met een breed assortiment en bijbehorende expertise. Zij zochten een investeerder die als een strategische partner, met kennis en ervaring van buy and build strategieën. Zodoende ontstond P&D Group in samenwerking met MKB Fonds. “Binnen de verpakkingsmarkt bleek inderdaad een overvloed aan overnamekansen. Er hebben vijf aanvullende overnames plaatsgevonden binnen ruim twee jaar tijd en de omzet is gegroeid van  € 12 miljoen naar ruim € 35 miljoen”,  zo vertelt Emiel Havinga, Investment Director bij MKB Fonds.

Door overname van beide ondernemingen breidt P&D Group haar productassortiment en productkennis verder uit. P&D Group streeft ernaar een ‘one-stop shop’ te vormen waar klanten terecht kunnen voor al hun behoeften op het gebied van verpakkingsmaterialen en verbruiksartikelen in brede zin. P&D Group heeft van beide ondernemingen 100% van de aandelen verworven. Met deze stap is tevens de definitieve bedrijfsopvolging binnen de verpakkingsondernemingen ingezet.

Clustervorming

Emiel Havinga vertelt verder: “binnen onze investeringsstrategie ligt veel focus op het vormen van clusters waarbij we vergelijkbare of complementaire ondernemingen samen laten werken en uiteindelijk ook samenvoegen onder één holding. Hierdoor realiseren we uitbreiding van productassortiment, klantenbestand en kennis. Daarnaast profiteren de bedrijven in groepsverband van schaalvoordelen en synergiën. Naast een verpakkingscluster hebben we in onze portefeuille ook clusters met onder andere bedrijven in schoonmaakartikelen en ICT-dienstverleners.”

 

Gerelateerde berichten


Disclaimer