Uitgifte MKB Obligaties MKB Mixfonds V binnen enkele weken overtekend


16 november 2020

Amstelveen, november 2020 – In september jl. ging MKB Fonds van start met de uitgifte van MKB Obligaties door het vijfde fonds, MKB Mixfonds V. Binnen slechts drie weken was de uitgifte van € 12 miljoen ruim overtekend. Ondanks dat bij voorgaande uitgiftes van MKB Obligaties de interesse ook hoog was en de participatiemaatschappij meer inschrijvingen ontving dan dat het kon plaatsen, was de snelheid waarmee deze emissie overtekend was beduidend hoger dan voorheen.

Het vijfde fonds van MKB Fonds heeft net zoals drie van haar eerdere fondsen de ‘mixfondsstructuur’ waarin zowel MKB Obligaties als MKB Aandelen worden uitgegeven. De totale omvang van het vijfde fonds is € 20 miljoen, waarvan € 12 miljoen aan MKB Obligaties en € 8 miljoen aan MKB Aandelen (eigen vermogen). Ook alle MKB Aandelen zijn onlangs geplaatst. Het fonds zal circa tien MKB-bedrijven investeren, waarbij de focus ligt op bedrijven in de handelssector en IT-dienstverlening.

Momenteel beheert MKB Fonds vijf gesloten fondsen met een totale waarde van circa € 75 miljoen. In totaal nemen er ruim 800 beleggers deel in de fondsen van MKB Fonds. Captin faciliteert ook voor dit fonds een online handelsplatform waarop de beleggers de effecten kunnen aan- en verkopen.

Opnieuw veel animo voor investeren in MKB

Bij MKB Fonds is, in tegenstelling tot bij veel soortgelijke participatiemaatschappijen, de drempel voor beleggers om deel te nemen relatief laag. Deelname in de fondsen is mogelijk vanaf € 15.000 en daarmee wordt een grote groep (particuliere) beleggers aangesproken die een alternatief zoeken voor de lage bankrente. Ruim 200 beleggers hebben deelgenomen in het nieuwe fonds middels de aankoop van MKB Obligaties, het gemiddelde deelnamebedrag ligt rond de € 55.000. Voor aandelenbeleggers in het fonds ligt dit bedrag beduidend hoger met deelnames tussen de € 500.000 en € 2 miljoen. Een ruime meerderheid van de beleggers neemt tevens deel in eerdere fondsen van MKB Fonds.

Thomas Wals, directeur van MKB Fonds, licht toe: “Uiteraard is een succesvolle fondswerving in deze crisistijd niet vanzelfsprekend. Wij zijn bijzonder vereerd dat wij een grote groep beleggers wisten aan te spreken en dat een groot deel van onze bestaande beleggers wederom is ingestapt. Het vertrouwen dat zij hiermee uitspreken zien wij als een groot compliment.”

Investeringsstrategie

In veel gevallen maakt een participatie door MKB Fonds bedrijfsopvolging bij (familie)bedrijven mogelijk. “We werken met het pre-exitmodel, ofwel, een gefaseerde overname waarbij de directeur-eigenaar voorlopig aanblijft om samen met ons de komende jaren toe te werken naar definitieve bedrijfsopvolging. Daarnaast heeft MKB Fonds bij veel van haar participaties succesvolle ‘buy and build’ strategieën geïmplementeerd, waarbij significante groei van de onderneming werd gerealiseerd door acquisities van vergelijkbare of complementaire ondernemingen”, aldus Wals.

De huidige, gespreide portefeuille van MKB Fonds omvat 22 winstgevende participaties met een gezamenlijke omzet van ruim € 300 miljoen. MKB Fonds houdt onder andere belangen in het 150 jaar oude familiebedrijf Mosa Glas, schoonmaakgroothandel Groveko en automatiseerdersgroep Futureproof Goup. Doordat we op het gebied van bedrijfsopvolging en buy and build strategieën inmiddels een sterk trackrecord hebben opgebouwd, krijgen we veel interessante investeringsmogelijkheden aangeboden. Door de succesvolle uitgifte van ons vijfde fonds kunnen we deze mogelijkheden blijven aangrijpen en bijdragen aan de continuering en verdere groei van gezonde Nederlandse MKB-ondernemingen”, zo vertelt Wals.

Gerelateerde berichten


Disclaimer