MKB Fonds breidt verder uit in ICT-dienstverleningssector door participatie in Xantion


01 december 2017

Amsterdam/Ede – MKB Fonds, de Amsterdamse participatiemaatschappij die investeert en participeert in degelijke en volwassen MKB-ondernemingen met het geld dat zij ophaalt bij particuliere beleggers, heeft geparticipeerd in ICT-dienstverlener Xantion uit Ede. MKB Fonds participeerde eerder in vergelijkbare Nederlandse ICT ondernemingen, die een samenwerking aan zijn gegaan onder de Futureproof Group. Hierdoor kunnen zij profiteren van schaalvoordelen en kennisdeling. Ook Xantion zal zich bij dit samenwerkingsverband aansluiten.

Xantion uit Ede is een ICT-dienstverlener die zich met name richt op het bieden van cloud- en infrastructuuroplossingen voor MKB-ondernemingen. Sinds haar oprichting in 2007 richt Xantion zich op het ontzorgen van haar klanten doormiddel van het volledig in beheer nemen van de ICT infrastructuur van de klant op basis van een abonnementsmodel met voorspelbare kosten. Daarnaast biedt Xantion zakelijke telefonie- en cloudoplossingen. Xantion heeft ongeveer 35 medewerkers en realiseert circa € 5 miljoen omzet per jaar.

Schaalvoordelen en kennisdeling

MKB Fonds heeft onlangs een meerderheidsbelang genomen in Xantion nadat zij eerder ook participeerde in Joheco Automatisering uit Hillegom, De Computerwacht uit Bodegraven en Advisor ICT Solutions uit Mijdrecht, sectorgenoten van Xantion, welke een samenwerking zijn aangegaan onder de ‘Futureproof Group’. MKB Fonds kwam in contact met Xantion via MMR Consultancy, een fusie- en overnamekantoor gespecialiseerd in ICT. MMR Consultancy kende de achtergrond van MKB Fonds in de ICT-branche, waardoor MKB Fonds een logische keuze vormde; door samenwerking tussen de Futureproof Group en Xantion kunnen de partijen profiteren van schaalvoordelen en elkaars specialistische kennis. Alle vier de ICT-dienstverleners van MKB Fonds, welke samenwerken onder de Futureproof Group, realiseren gezamenlijk een jaarlijkse omzet van circa € 21 miljoen en hebben zo’n 150 medewerkers in dienst.

Emiel Havinga, Investment Director van MKB Fonds licht de keuze om in Xantion te participeren verder toe: “Het investeringsbeleid van MKB Fonds richt zich op verschillende sectoren, echter, de ICT-dienstverleningssector zien wij als één van de kernsectoren omdat deze markt nog altijd groeit en doordat ICT voor bijna alle bedrijven een bedrijfskritisch proces is. Samenwerking tussen verschillende ICT-dienstverleners in onze portefeuille is van belang omdat ICT steeds breder wordt ingezet en schaalvergroting de mogelijkheden biedt om voldoende kennis en oplossingen te kunnen blijven bieden aan de klanten. De Futureproof Group en Xantion kunnen door de samenwerking klanttevredenheid optimaliseren en profiteren van het delen van kennis en ervaring binnen de groep.”

MKB Fonds neemt een meerderheidsbelang in Xantion. De directie van Xantion, bestaande uit Marcel van Boheemen en Peter Oelen, zal ongewijzigd blijven. Oelen treedt naast Van Boheemen toe als aandeelhouder. “Het is prettig om een partij aan boord te hebben met ervaring en kennis van onze specifieke sector. Door de participatie van MKB Fonds breidt ons netwerk enorm uit en kunnen we profiteren van samenwerking met andere ICT-dienstverleners. Bovendien zijn wij beter in staat schaalvoordelen en verdere groei te realiseren. Naast autonome groei behoort ook verdere groei door het overnemen van vergelijkbare of complementaire ondernemingen tot de mogelijkheden. Xantion heeft hier in het verleden al meermaals ervaring mee opgedaan”, aldus algemeen directeur Marcel van Boheemen.

Gerelateerde berichten


Disclaimer