MKB Fonds doet nieuwe overname in de verpakkingsbranche met de P&D Group


10 januari 2018

Amsterdam/Waalwijk – De Amsterdamse participatiemaatschappij MKB Fonds heeft haar investeringsportefeuille verder uitgebreid door de overname van verpakkingsonderneming Pacoma Europe B.V. (‘Pacoma Europe’) uit Waalwijk. Pacoma Europe is daarmee onderdeel geworden van de P&D Group. De P&D Group is een door MKB Fonds opgerichte groepsholding waarmee zij overnames doet in de verpakkingsbranche via een ‘buy and build’ strategie.  De P&D Group heeft al een belang in Hodi Verpakkingsmaterialen en Hodi International (tezamen ‘Hodi’) uit Veenendaal. De overname van Pacoma Europe is zodoende de tweede overname van MKB Fonds in de verpakkingsbranche en een volgende stap in de groeistrategie van de P&D Group.

Bedrijfsoverdracht

Pacoma Europe richt zich van oudsher op de verkoop en distributie van eindverpakkingsmachines. Het bedrijf is in 1995 opgericht door DGA Henk van Mook en zijn partner Laurence Moreau. Door de overname kunnen Van Mook en Moreau een stap terug doen; er is een nieuwe managing director aangesteld in de persoon van Koen Zijlmans. Met de toevoeging van Pacoma realiseert P&D Group jaarlijks ruim €25 miljoen omzet en zijn er gezamenlijk zo’n 50 medewerkers in dienst.

Emiel Havinga, Investment Director van MKB Fonds licht toe: “In veel gevallen heeft een participatie van MKB Fonds als doel het faciliteren van (gefaseerde) uittreding van de oprichter(s)/DGA(‘s) van de onderneming. Ondernemers hebben vaak jarenlang gewerkt om hun bedrijf op te bouwen en zijn kieskeurig over aan wie ze willen verkopen. MKB Fonds heeft veel ervaring met het investeren in MKB-(familie)bedrijven en kent de wensen van deze ondernemers. Bij deze overname hadden wij ook al een fundament staan met de P&D Group in de verpakkingsbranche waarmee wij streven naar lange termijn waarde creatie. Dat is voor de oprichters uiteraard prettiger dan het overdragen aan een investeringsmaatschappij met een kortetermijnvisie en weinig kennis van de branche.”

Schaalvoordelen binnen de P&D Group

Hodi, de verpakkingsonderneming die in september 2017 aan de P&D Group werd toegevoegd, focust zich met name op het leveren van verpakkingsmaterialen in brede zin. Door de toevoeging van Pacoma Europe worden ook verpakkingsmachines aan het productportfolio van de groep toegevoegd. De ondernemingen zijn zodoende complementair aan elkaar en kunnen goed naast elkaar opereren binnen de groep. Van Mook over de overname: “Doordat P&D Group meerdere verpakkingsondernemingen onder haar vleugels heeft, kunnen onze klanten mee profiteren van schaalvergroting en productuitbreiding. Hodi voegt assortiment en specialistische kennis toe op het gebied van verpakkingsmaterialen, Pacoma op het gebied van verpakkingsmachines. Deze twee specialismes voegen we nu samen onder één dak. Voor ons is dit de ideale basis om Pacoma met een goed gevoel uit handen te geven.”

Over de strategie die MKB Fonds voert met de P&D Group vertelt Havinga: “De Nederlandse verpakkingsmarkt is een gefragmenteerde markt met veel (regionale) spelers en zodoende zien wij veel mogelijkheden om onder P&D Group met andere ondernemingen samen te werken en zo te profiteren van synergiën en schaalvoordelen. De combinatie van Hodi en Pacoma is hiervan een uitstekend voorbeeld.”

P&D Group B.V. heeft 100% van de aandelen in Pacoma Europe B.V. verworven. Pacoma Europe blijft als zelfstandige onderneming actief binnen de groep.

Gerelateerde berichten


Disclaimer