MKB Fonds neemt belang in verpakkingsonderneming Hodi via P&D Group


02 oktober 2017

Amsterdam – MKB Fonds haalde deze zomer €20 miljoen op door de uitgifte van MKB Obligaties en MKB Aandelen in haar vierde fonds. In dit fonds verwierf zij onlangs haar eerste participatie in de verpakkingsbranche. MKB Fonds richtte in het kader van deze overnames ‘P&D Group’ op als overkoepelende entiteit waarmee zij streven naar het vormen van een groep middels overnames van complementaire en/of vergelijkbare ondernemingen. Als onderdeel van deze ‘buy & build’ strategie heeft MKB Fonds een belang genomen in verpakkingsonderneming Hodi. Hodi levert een breed scala aan verpakkingsmaterialen is een innovatieve producent en exporteur van disposables zoals (bedrukte) bestekzakjes voor de horeca.

In 1996 richtten Arno Hoorn en Aart Diepeveen Hodi op, een onderneming die zich initieel focuste op het verpakken en ompakken voor derden. Later werd de onderneming uitgebreid met een groothandelstak met een breed scala aan verpakkingsproducten. In 2006 kwam daar Hodi International bij, gespecialiseerd in de productie en export van de veel geziene bestekzakjes met servet voor de horeca. De organisaties  leveren daarnaast verpakkingen aan onder andere industriële bedrijven, de retail, logistieke dienstverleners en internetwinkels. Hodi realiseert een jaaromzet van tussen de €15 en €20 miljoen en telt circa 30 man personeel. De directie, gevormd door Hoorn en Diepeveen, heeft de onderneming in de loop der jaren uitgebouwd tot een innovatieve totaalleverancier die vooroploopt in de markt op het gebied van automatisering.

Buy and build

Samen met MKB Fonds willen de ondernemers onder de vlag van de P&D Group werken aan een ‘buy and build’ strategie waarbij groei wordt gerealiseerd door acquisitie van ondernemingen in de verpakkingsbranche. Arno Hoorn ligt toe: “Wij zochten een strategische partner die ons kon ondersteunen in verdere groei. De Nederlandse verpakkingsmarkt kent veel (regionale) spelers en zodoende zien wij veel mogelijkheden om onder P&D Group met andere ondernemingen samen te werken en zo te profiteren van synergiën en schaalvoordelen. MKB Fonds heeft veel ervaring in het realiseren van succesvolle buy & build strategieën bij haar deelnemingen en was zodoende voor ons de ideale investeerder die naast kapitaal ook kennis en ervaring meebracht.”

Emiel Havinga, Investment Director van MKB Fonds vult aan: “Wij streven ernaar om bij onze deelnemingen waarde te creëren voor de lange termijn. Bij een dergelijke buy and build strategie brengen we de specialistische kennis van ondernemers van hun markt samen met onze kennis van fusies en overnames. In voorgaande acquisities is gebleken dat exponentiële groei op deze manier gerealiseerd kan worden. De ondernemers achter Hodi hebben een zeer professionele organisatie opgebouwd en die zich in de markt onderscheid door een hoge mate van automatisering en een focus op innovatie. Zodoende zien wij deze acquisitie als de eerste stap voor P&D Group als overkoepelende organisatie met sterke spelers en focus op verpakkingen in brede zin.”

Gerelateerde berichten


Disclaimer