MKB Fonds participeert in vastgoedbeheerder Square Four


08 maart 2022

Amstelveen, maart 2022 – MKB Fonds heeft haar portefeuille van haar vijfde fonds uitgebreid door een meerderheidsbelang te verwerven in commercieel vastgoedbeheerder Square Four uit Alkmaar. De partners zochten een financiële partij die kan ondersteunen bij het versterken en verder uitbouwen van haar marktpositie. Marktlink Fusies & Overnames begeleidde het overnametraject. 

Specialist in vastgoedmanagement van commercieel onroerend goed met gerenommeerde internationale klanten

Square Four heeft in haar 10-jarig bestaan als dienstverlener die gespecialiseerd is in het vastgoedmanagement van commercieel onroerend goed, zoals kantoren en logistiek vastgoed, een goede marktpositie verworven. Square Four heeft zelf geen objecten in eigendom,
maar ontzorgt vastgoedbeleggers in de exploitatie van haar vastgoed op het gebied van technische, commerciële en financiële activiteiten. Zij doet dit momenteel met ruim 45 medewerkers. Integriteit, onafhankelijkheid, duurzaamheid en transparantie in werkprocessen zijn grondbeginselen die Square Four hoog in het vaandel heeft staan. Binnen haar klantenportefeuille zijn zowel nationale als internationale gerenommeerde vastgoedbeleggers en assetmanagementorganisaties te vinden.

Sterk groeiende markt

De markt voor logistiek vastgoed neemt sterk toe als gevolg van de groei bij groothandels en e-commerce bedrijven. Volgens de recentste cijfers van de makelaarsvereniging NVM was er vorig jaar een stijging van 15% tot 40,9 miljoen m² te opzichte van 2018. Een vergelijking met 2016 levert een toename van 32% op. Buitenlandse beleggers jagen voor een groot deel de uitbreiding van logistiek vastgoed aan. In 2021 was er volgens het NVM rapport ‘Logistiek vastgoed in cijfers 2021’ voor €3,4 miljard belegd in logistiek vastgoed, waarvan €3 miljard afkomstig was van buitenlandse beleggers.

Ook de kantorenmarkt is volop in beweging, maar de uitgangspunten zijn volgens een recent rapport van ABN Amro positief. Corona heeft ervoor gezorgd dat kantoren anders dienen te worden ingericht door meer kwalitatieve vierkante meters per werknemer, geschikt voor bijvoorbeeld virtuele meetings. Aan de andere kant wordt steeds vaker ingespeeld op flexibele huurcontracten om zo sneller te kunnen reageren in tijden van onzekerheid. Daarnaast speelt ook verduurzaming een belangrijke rol bij kantooreigenaren. Per 1 januari 2023 is minimaal een energielabel-C vereist voor commercieel vastgoed. Een groot deel van de kantoren is echter nog niet zover.

Toetreden MKB Fonds waardevol

Cees Baas, Eric Bakker en Ton de Graaf, de partners van Square Four, zijn unaniem enthousiast over het toetreden van MKB Fonds. “Met onze nieuwe partner vergroten we onze slagkracht om in te spelen op kansen in de markt. Voor onze klanten en medewerkers verandert er met het zetten van deze stap niets, omdat we onze onafhankelijke positie behouden. Bovendien blijven wij gedrieën het bestuur vormen en de directie voeren. MKB Fonds is een professionele investeerder die veel ervaring heeft met het doen van aanvullende overnames en uitermate goed ingevoerd in de zakelijke dienstverlening. Dit sprak ons zeer aan.”

Thomas Wals, algemeen directeur van MKB Fonds, geeft aan: “Wat ons aansprak bij Square Four is dat de omzet voor circa 90% vastgelegd is in contracten (ook wel ‘recurring’ genoemd), hetgeen een solide basis geeft. Daarnaast zijn er nog veel groeikansen, zowel organisch als door het doen van aanvullende overnames (buy and build) waarmee de dienstverlening verder kan worden uitgebreid.”

Gerelateerde berichten


Disclaimer