MKB Fonds verwerft belang in Lavastica & Aeroned


01 september 2016

MKB Fonds heeft een belang verworven in de Nederlandse ondernemingen Lavastica International BV (“Lavastica”) en Aeroned BV (“Aeroned”) uit Bergschenhoek. Het MKB Fonds is bekend van uitgiftes van MKB Obligaties en MKB Aandelen aan particuliere beleggers.

Lavastica is leverancier van technische systemen en onderdelen voor de maritieme, offshore en industriële markt. Aeroned bedient de luchtvaartindustrie als leverancier van onderdelen voor vliegtuigen en helikopters.

Aan het roer van beide ondernemingen staan Alexander van der Cammen en Daan Korenhoff. Van der Cammen richtte in 1998 Lavastica op. Om ook de luchtvaartmarkt te kunnen bedienen, startte hij in 2013 Aeroned. Van der Cammen is algemeen directeur en was 100% eigenaar van beide ondernemingen. De heer Van der Cammen wilde in 2015 Daan Korenhoff, destijds zijn commercieel directeur en ooit zijn eerste werknemer, de mogelijkheid bieden om te participeren in beide vennootschappen.

Zodoende ging Van der Cammen op zoek naar financiering van de bedrijfsoverdracht. Ondanks dat Lavastica en Aeroned al jaren mooie winstcijfers hadden laten zien en schuldenvrij zijn, boden de banken geen interessante voorwaarden om tot een transactie te komen. Daarom nam Van der Cammen contact op met verschillende investeringsfondsen, waaronder MKB Fonds. Er was grote interesse in beide ondernemingen, zowel uit nationale als internationale hoek.

Na uitgebreide research en kennismakingen hebben Korenhoff en Van der Cammen uiteindelijk gekozen voor MKB Fonds omdat dit het beste aansluit bij de bedrijfsfilosofie. Daarnaast was er een goede klik met MKB fonds en haar management, hetgeen een doorslaggevende reden was aldus Van der Cammen.

Internationale groei
Het instappen van MKB Fonds betekent een impuls voor de internationale activiteiten van de bedrijven. Thomas Wals, medebestuurder van MKB Fonds legt uit: ,,Wij zien enorme internationale groeimogelijkheden voor Lavastica en Aeroned, met name door vestigingen te openen in steden als Miami, Singapore en Dubai. Dit zijn belangrijke internationale knooppunten en geven beide ondernemingen in iedere tijdszone lokale presentie. Wij zullen de directie ondersteunen en adviseren bij het verwezenlijken van de internationale groeiambities”.

MKB Fonds is een gevestigde partij als het gaat om financieren van bedrijfsoverdrachten in het Nederlandse MKB. Met de transactie wordt het overnemen van een deel van aandelen door de commercieel directeur Daan Korenhoff gerealiseerd. Van der Cammen houdt eveneens een deel van de aandelen. Ook MKB Fonds neemt een belang.

Over Lavastica en Aeroned
Lavastica is een internationale leverancier van technische systemen en onderdelen voor de maritieme industrie, offshore- en industriële markt. Zij levert wereldwijd aan meer dan drieduizend klanten en is in Nederland bekend als leverancier van beursgenoteerde ondernemingen als SBM Offshore, Fugro en Boskalis. Lavastica heeft een breed productassortiment met meer dan honderd merken. Producten die ze leveren zijn onder andere sensoren voor brand- en gasdetectie, displays, camera’s, elektromotoren, pompen en andere kritische componenten. Aeroned specialiseert zich in de luchtvaartmarkt en levert net als Lavastica een zeer breed assortiment aan producten zoals onderdelen voor vliegtuigmotoren, landingsgestellen, cockpits en interieurs.

Over MKB Fonds
MKB Fonds beheert momenteel drie gesloten fondsen, gefinancierd door de uitgiftes van MKB Obligaties en MKB Aandelen aan particuliere beleggers, met een totale waarde van circa EUR 35 miljoen. Inclusief bancaire financiering kan met deze fondsen voor tientallen miljoenen euro’s worden geïnvesteerd in bedrijven. De MKB-bedrijven in deze fondsen realiseren in 2016 gezamenlijk circa EUR 200 miljoen omzet en bieden direct werkgelegenheid aan honderden werknemers in binnen- en buitenland. MKB Fonds investeert en participeert in volwassen Nederlandse MKB-bedrijven met een bewezen marktpositie en goede vooruitzichten. MKB Fonds ondersteunt haar participaties in verdere professionalisering van de organisatie.

Transactiedetails worden niet bekendgemaakt.

Gerelateerde berichten


Lavastica Group

Lavastica Group is opgericht in 1998 en gespecialiseerd in het leveren van technische onderdelen en systemen voor de scheepvaart, offshore

Lees meer

Aeroned Group

Het in 2013 opgerichte Aeroned Group levert wereldwijd kritische onderdelen voor de luchtvaartindustrie. Het gaat hierbij voornamelijk om componenten voor

Lees meer
Disclaimer