MKB Fonds verwerft belang in Primex


09 september 2016

MKB Fonds heeft onlangs een meerderheidsbelang verworven in de Nederlandse onderneming Primex Textiles B.V. (“Primex”). Primex is Nederlands voornaamste groothandel in promotioneel textiel, opgericht in 1998.

De twee oprichters en grootaandeelhouders van het bedrijf, Piet Kemper en Bart Peereboom kregen in 2015 een aanbod van een strategische koper om het bedrijf over te nemen. De ondernemers werden daardoor aan het denken gezet en lieten zich door fusie- en overnamespecialist Marktlink adviseren over de mogelijkheden voor de toekomst.

Pre-exit model
Marktlink nodigde, naast de strategische koper, meerdere partijen uit, maar MKB Fonds was het best in staat Kemper en Peereboom te bieden waar zij naar zochten. “MKB Fonds bood ons wat iedere ondernemer wil”, aldus Bart Peereboom, medeoprichter van Primex. Peereboom doelt hier op de mogelijkheid die MKB Fonds ondernemers biedt om een deel van hun veilig te stellen en tegelijkertijd de onderneming met een sterke partner verder te kunnen laten groeien, ofwel het pre-exit model. MKB Fonds staat bekend om deze transactiestructuur en heeft sinds haar oprichting nagenoeg al haar transactie middels het pre-exit model gedaan.

Buy and build
Met MKB Fonds aan boord zal er een “buy and build” strategie opgezet worden, waarbij gekeken wordt naar de mogelijkheid om Primex uit te bouwen en strategische acquisities te doen. De  investeringsmaatschappij zal hierbij een ondersteunende en adviserende rol hebben. “Ik denk dat wij inmiddels ervaringsdeskundige zijn op dit gebied. Voor ruim een derde van onze deelnemingen hebben wij afgelopen jaren een buy and build strategie opgezet. Zo hebben wij recentelijk met schoonmaakgroothandel Groveko haar branchegenoot Frag Holland overgenomen. Deze overname was na Ewepo de tweede strategische acquisitie door Groveko, nadat wij in 2015 geparticipeerd hadden,  aldus Thomas Wals, medebestuurder van MKB Fonds. Ook voor Primex ziet Wals dergelijke mogelijkheden: “we zien dat deze markt zich daar uitstekend voor leent, door een buy and build strategie kan er geprofiteerd worden van schaalvoordelen en zal de marktpositie van Primex verder verbeteren”.

Bart Steenmeijer van Marktlink:  “Het pre-exit model van MKB Fonds bleek goed aan te sluiten bij de wensen van de ondernemers. Na bijna 20 jaar waren zowel Primex als de oprichters toe aan een nieuwe fase. In plaats van het managen van de onderneming zullen Piet Kemper en Bart Peereboom zich de komende jaren richten op het verwezenlijken van de groeistrategie. Omdat de heren naast MKB Fonds aandeelhouder blijven, is de constructie ook uit financieel oogpunt erg interessant.“

De structuur viel in goede aarde bij de aangeschreven banken. Uiteindelijk is er voor gekozen om met huisbankier ABN AMRO in zee te gaan. Peereboom: “ABN AMRO heeft het hele proces met ons meegedacht en heeft zich erg flexibel opgesteld. Het is erg prettig om de nieuwe fase in te gaan met de partij die ons al sinds het begin bijstaat”.

Over Primex
Primex behoort met een omzet van meer dan EUR 15 miljoen in 2015 tot een van de grootste leveranciers van promotioneel textiel in Nederland. Het 25 werknemers tellende bedrijf heeft sinds haar oprichting in 1998 een constante groei doorgemaakt en onderscheidt zich door flexibiliteit richting klanten en leveranciers, waardoor zij een solide klantenbasis van ruim 1600 klanten heeft opgebouwd. Voor een groot deel hiervan fungeert zij als exclusief distributeur, zo ook voor bekende merken als Fruit of the Loom, B&C en Helly Hansen. Primex biedt een breed assortiment aan producten, denk hierbij aan T-shirts, tassen, handdoeken en accessoires van verschillende merken. Ook heeft Primex sinds haar oprichting het eigen merk Logostar.

Over MKB Fonds
MKB Fonds beheert momenteel drie gesloten fondsen, gefinancierd door de uitgiftes van MKB Obligaties en MKB Aandelen aan particuliere beleggers, met een totale waarde van circa EUR 35 miljoen. Inclusief bancaire financiering kan met deze fondsen voor tientallen miljoenen euro’s worden geïnvesteerd in bedrijven. MKB Fonds heeft meer dan 21 transacties gedaan en op dit moment 15 participaties in MKB-bedrijven. De MKB-bedrijven in deze fondsen realiseren gezamenlijk circa EUR 200 miljoen omzet en bieden direct werkgelegenheid aan honderden werknemers in binnen- en buitenland. MKB Fonds investeert en participeert in volwassen Nederlandse MKB-bedrijven met een bewezen marktpositie en goede vooruitzichten. MKB Fonds ondersteunt haar participaties in verdere groei en professionalisering van de organisatie.

Tags:

Gerelateerde berichten


Primex

Primex behoort tot een van de grootste leveranciers van promotioneel textiel in Nederland. Het 25 werknemers tellende bedrijf heeft sinds

Lees meer
Disclaimer