Samen met 18 top-investeerders geeft Thomas Wals ligt uitgebreid interview aan MenA


06 september 2022

6 september 2022

Samen met 18 andere top-investeerders in Nederland werd directeur van het MKB Fonds, Thomas Wals, gevraagd naar de huidige economische situatie en de impact op het investeringsbeleid.

“Op dit moment speelt er een hoop in de markt, zoals supply chain issues (wat leidt tot tekorten of late leveringen van producten), inflatie (sterk stijgende energie- en inkoopprijzen), stijgende rentes (hogere financieringslasten) en politieke onrust (waaronder oorlog). De inflatie leidt tot een ander bestedingspatroon van consumenten. Daarnaast zijn de mensen – na het opheffen van de coronarestricties – voor het eerst sinds twee jaar weer op vakantie, met als gevolg dat de binnenlandse bestedingen teruglopen. Je kunt je geld immers maar één keer uitgeven. Dit heeft met name gevolgen voor bedrijven die nice-to-have consumentenproducten verkopen.

Aan de andere kant biedt deze markt voor ons (lees: MKB Fonds) ook juist kansen. Veel ondernemers zijn zich weer bewust van de risico’s en daarmee eerder geneigd te verkopen en bedrijfswaarderingen zullen aantrekkelijker worden. Daarnaast is de economie momenteel nog heel sterk en er zijn voldoende banen beschikbaar.

Wij zullen nog voorzichtiger zijn in ons investeringsbeleid, dan we altijd al zijn. Wij zullen ons meer focussen op sectoren die minder last hebben van de supply chain issues en lagere consumentenbestedingen en op bedrijven met pricing power en zodoende minder last hebben van de inflatie. Gezien ons defensieve investeringsbeleid lag onze focus altijd al op dit soort bedrijven. Zo hebben we in de portefeuilles van onze fondsen een groot aantal IT-dienstverleners en verschillende groothandels in o.a. schoonmaakartikelen, scheepvaartonderdelen en verpakkingsmaterialen, maar ook een onderneming die het vastgoed beheert voor grote institutionele investeerders. Al deze bedrijven hebben niet of nauwelijks last van deze negatieve elementen.

Er zijn nog voldoende kansen, echter het vereist nog meer focus en discipline. Overigens is dat voor ons niks nieuws. Om één en ander in perspectief te plaatsen: wij ontvangen circa vier proposities per week van adviseurs, waarvan zij al van mening zijn dat deze passen binnen onze investeringscriteria, maar wij investeren slechts in vier participaties per jaar.”, aldus Wals.

Lees het volledige artikel hier

Gerelateerde berichten


Disclaimer