MKB Fonds deelneming scooterproducent AGM fuseert met BTC


13 oktober 2016

De Nederlandse scooterproducent Asian Gear (AGM), waar MKB Fonds in september 2015 in participeerde, fuseert met BTC International. Zo ontstaat een sterke nummer twee in de Nederlandse markt die de strijd aangaat met de buitenlandse concurrentie.

De twee merknamen blijven bestaan. Door de fusie groeit de jaarlijkse omzet naar 10 miljoen euro per jaar. Samen hebben ze een marktaandeel van bijna 15 procent en vormen ze hét Nederlands alternatief voor buitenlandse merken zoals Piaggio.

Buy and build strategie ondersteund door MKB Fonds
Oprichter Robert Olsthoorn van AGM voert een actieve ‘buy and build’-strategie om de scooterproducent nationaal en internationaal te laten groeien. De fusie met de eveneens Nederlandse scooterproducent BTC International B.V. is onderdeel van deze strategie. De Amsterdamse investeringsmaatschappij MKB Fonds heeft een belang in AGM en ondersteunt de fusiepartners hiermee. Marktlink Fusies & Overnames B.V. begeleidde BTC bij deze fusie, nadat het vorig jaar ook AGM ondersteunde in het overnametraject door MKB Fonds.

AGM en BTC samen voor groei
BTC is als scooterproducent in 2005 opgericht door directeur William van der Stappen. In de laatste jaren groeide het familiebedrijf hard en stegen de verkoopcijfers met ruim 15% in een markt die relatief stabiel bleef.

Vanuit het Brabantse plaatsje Dongen werken dagelijks ongeveer 10 medewerkers aan de succesvolle onderneming, die aan een uitgebreid dealernetwerk in de Benelux levert. De forse groei leidde ook tot uitdagingen op gebied van onder meer investeringen en werkkapitaal. De fusie met AGM biedt een oplossing voor deze uitdagingen.

“De ambitie van AGM is om het merk zowel nationaal als internationaal verder uit bouwen. De groeimogelijkheden in België en vervolgens Frankrijk liggen er volop. Wij zijn absoluut voornemens ons marktaandeel in deze markten te vergroten.’’, zegt Robert Olsthoorn, directeur AGM.

Met de overname zijn er tevens deuren opengezet voor verschillende synergiën, waar beide bedrijven de vruchten van kunnen plukken. Olsthoorn legt uit: “Alleen al op inkoopvoordelen vanuit China en voorraadoptimalisatie tussen beide bedrijven, kunnen we flinke stappen maken. Tevens zullen we de backoffice op elkaar aansluiten.”

Beide bedrijven werken in de toekomst op de achtergrond intensief met elkaar samen. Zowel AGM als BTC blijft na de fusie als merknaam bestaan. Van der Stappen: “Hoewel er veel synergie-mogelijkheden zijn, hebben beide bedrijven een eigen positionering in de markt. We kunnen onze dealers nu een breder assortiment aanbieden.”

MKB Fonds ziet samengaan als logische stap
Thomas Wals van MKB Fonds vindt het samengaan van beide partijen een logische stap: “Door het samenvoegen van AGM en BTC, die nu respectievelijk op nummer vier en vijf staan van de meest verkochte scootermerken in Nederland, creëren we een sterke nummer twee speler in de markt. AGM is het grootste Nederlandse scootermerk en samen met BTC vormen zij nu een sterk blok tegen buitenlandse scooterproducenten zoals Piaggio (Italië), SYM (Taiwan) en Kymco (Taiwan). Naast het behalen van synergievoordelen, wordt door het samengaan van de partijen ook de kwaliteit van de producten en dienstverlening sterk verbeterd.”

Fusie & overnameadviseur Jan Dijkmans van Marktlink vat deze transactie samen als een schoolvoorbeeld waaruit de toegevoegde waarde blijkt van participatiemaatschappijen: “Beide bedrijven groeiden in de afgelopen jaren stand-alone fors en kwamen daarbij, voor hun, nieuwe uitdagingen tegen. Investeerder MKB Fonds heeft vaker met dit bijltje gehakt en kunnen op de achtergrond ondernemers bijstaan bij de verdere professionalisering. Dit is een ontwikkeling die Marktlink vaker signaleert bij een transactie waarbij een investeringsmaatschappij is betrokken.”

Over BTC
Als fanatiek wielrenner had directeur William van der Stappen altijd al affectie met tweewielers, mede door zijn ervaring met Internationaal zakendoen startte hij met de import en verdeling van scooters. Medio 2005 werd er gestart met verkoop van scooters onder eigen label en kwaliteitseisen. Begin 2014 verhuisde BTC naar een nieuw groter pand te Dongen. De afgelopen jaren heeft het merk BTC jaarlijks een groei weten te bewerkstelligen van 10 tot 15 %, dit in een stagnerende markt. Meer informatie over BTC vindt u op de officiële website.

Over AGM
Als fanatiek motorcrosser richtte Robert Olsthoorn in 2004 Asian Gear B.V. op en focuste hij zich in eerste instantie vanuit huis volledig op de verkoop van scooters. Medio 2007 werd de merknaam AGM (Asian Gear Motoren) geregistreerd. In dat jaar is men verhuisd naar het pand in Roelofarendsveen, waar AGM nu nog steeds gevestigd is. Vandaag de dag is AGM op basis van het aantal verkochte brom- en snorfietsen (ruim 5.000) uitgegroeid tot het grootste Nederlandse scootermerk. Voor meer informatie over AGM, bezoek de website.

Over MKB Fonds
MKB Fonds beheert momenteel drie gesloten fondsen, gefinancierd door de uitgiftes van MKB Obligaties en MKB Aandelen aan particuliere beleggers, met een totale waarde van circa EUR 35 miljoen. Inclusief bancaire financiering kan met deze fondsen voor tientallen miljoenen euro’s worden geïnvesteerd in bedrijven. MKB Fonds heeft meer dan 21 transacties gedaan en houdt op dit moment 15 participaties in MKB-bedrijven. De MKB-bedrijven in deze fondsen realiseren gezamenlijk circa EUR 200 miljoen omzet en bieden direct werkgelegenheid aan honderden werknemers in binnen- en buitenland. MKB Fonds investeert en participeert in volwassen Nederlandse MKB-bedrijven met een bewezen marktpositie en goede vooruitzichten. MKB Fonds ondersteunt haar participaties in verdere groei en professionalisering van de organisatie.

Over Marktlink Fusies & Overnames
Marktlink is sinds 1996 actief als adviseur bij aan- en verkopen van bedrijven en is op deze terreinen uitgegroeid tot één van de grootste adviesbureaus in Nederland actief in het middenbedrijf. De projectleiders van Marktlink hebben gezamenlijk tientallen jaren ervaring met het begeleiden en adviseren van ondernemers bij fusies, overnames, waardebepaling onderneming, buy in- en buy out trajecten in vele branches. Vanuit vier vestigingen, in Amsterdam, Deventer, Gouda en ‘s-Hertogenbosch worden opdrachtgevers in het hele land uit elke sector bediend.

Gerelateerde berichten


BTC International

MKB Fonds voert met de Nederlandse scooterproducent Asian Gear International (‘Asian Gear’) een actieve ‘buy and build’ strategie. Als onderdeel

Lees meer

Asian Gear International

Asian Gear International (‘Asian Gear’) is een Nederlandse scooterproducent. MKB Fonds voert met Asian Gear een actieve ‘buy and build’ strategie.

Lees meer
Disclaimer