MKB Fonds participeert in zoetwarendistributeur Copar


26 april 2022

Amstelveen, april 2022 – Participatiemaatschappij MKB Fonds heeft haar portefeuille van haar vijfde fonds uitgebreid door een meerderheidsbelang te verwerven in zoetwarendistributeur Copar B.V. uit Raamsdonkveer. Copar is de eigenaar van de bekende snoepgoedmerken Italiano en Candyman. De directie en aandeelhouders zochten een strategische en financiële partner die de onderneming naar de volgende groeifase kan begeleiden gezien de vele kansen in de markt.

Sterke eigen merken en distributie van bekende A-merken

Copar is al ruim 60 jaar actief in de verkoop, marketing en distributie van zoetwaren en geniet het vertrouwen van bekende nationale en internationale klanten en leveranciers. Copar is bekend om haar eigen merken Candyman, Italiano, Gaper en RANG en is daarnaast full-service aanbieder van bekende internationale merken in Nederland zoals Reese’s en PEZ. Haar assortiment bestaat uit snoepgoed, chocolade, kauwgom, lolly’s, ijs, drop en seizoensproducten. Copar levert jaarlijks aan nagenoeg alle bekende Nederlandse ketens. De klanten bestaan uit foodretailers zoals Albert Heijn, Plus, Coop, Jumbo en Hoogvliet en non-food retailers zoals Action, Hema en Kruidvat en groothandels gericht op out-of-home zoals Lekkerland, Makro en Sligro.

Management buy-out van CVC Capital

De historie van Copar reikt tot 60 jaar terug met de oprichting van W.I. Verduijn, een groothandel en importeur van zoetwaren. Vele transacties en bundelingen later werd de groep – inmiddels in beheer van CSM – samengevoegd met RBV Leaf (eigenaar van Red Band) en verkocht aan participatiemaatschappij CVC Capital Partners.

Onder CVC Capital Partners waren er twee aparte divisies, namelijk: Leaf Holland en Leaf Holland Distribution. Hans Leene (59) en Jorris van Doorn (49) vonden dat Leaf Holland Distribution niet de aandacht kreeg die het verdiende en hebben middels een management-buy-out in 2008 dit bedrijf verzelfstandigd en Copar (Confectionery Partners Nederland) genoemd. Tevens trad John van Kessel toe als aandeelhouder en sales directeur van Copar.

Top-5 snoepgoedbedrijf van Nederland

Deze aandeelhouders hebben de onderneming de afgelopen 15 jaar uitgebouwd naar het huidige niveau van ruim € 20 miljoen omzet. Copar is één van de top-5 snoepgoedbedrijven in Nederland, met een sterke focus op het op lange termijn bouwen en groeien van succesvolle merken en onderscheidende producten. Zij is nog één van de weinigen snoepgoedbedrijven in Nederland dat geen onderdeel uitmaakt van een grote multinational, hierdoor is Copar in staat om snel en flexibel in te spelen op de vraag vanuit de markt.

Samen met MKB Fonds naar gefaseerde bedrijfsopvolging en ondersteuning bij groei

Hans Leene geeft aan: “Het is mijn wens om mijn operationele taken de komende jaren zorgvuldig af te bouwen en mij meer te richten op strategie, productontwikkeling en commercie. Door nog een aantal jaar actief te blijven kan ik de organisatie en werknemers rustig voorbereiden op mijn toekomstige uittreden en tot die tijd mijn steentje bijdragen aan de buy-and-build strategie, waar ik zeer veel energie van krijg en een fantastisch proces is om de organisatie nog sterker te maken.”

Jorris van Doorn: “Ik vond het belangrijk dat een partner ons kan ondersteunen om Copar naar een volgende fase van groei te brengen. Wij hebben een geselecteerd aantal investeerders benaderd en uiteindelijk de keuze gemaakt voor MKB Fonds. Zij hebben tientallen ondernemers ondersteund bij het realiseren van gefaseerde bedrijfsopvolging en zijn gespecialiseerd in groothandels. Hierdoor hebben zij ook een strategische meerwaarde. Met MKB Fonds ontstaan er nieuwe mogelijkheden waar ik heel erg naar uitkijk om deze te gaan ontginnen.”

Gerelateerde berichten


Disclaimer