MKB Fonds lost obligaties in haar tweede fonds volledig af


16 februari 2021

Amstelveen, februari 2021 – MKB Fonds, participatiemaatschappij gevestigd in Amstelveen, heeft de obligatiehouders in haar tweede fonds volledig afgelost. Door mkb-obligaties en mkb-aandelen uit te geven aan particuliere beleggers krijgt ook de niet-professionele belegger de kans te investeren in mkb-bedrijven met een bewezen trackrecord en een solide continuïteitsperspectief. MKB Fonds, de grootste uitgever van mkb-obligaties in Nederland, heeft inmiddels vijf fondsen in de markt gezet.

Verkoop Pe-Pe Parts

MKB Fonds heeft het aandelenbelang in haar deelneming uit het tweede fonds, groothandel in scooteronderdelen PePe Parts, verkocht aan Bencis Capital Partners (‘Bencis’), eveneens participatiemaatschappij, gevestigd in Amsterdam, Brussel en Düsseldorf. MKB Fonds participeerde in 2017 in PePe Parts en de onderneming maakte sindsdien een significante groei door. Met de opbrengsten uit de verkoop van Pe-Pe Parts kan MKB Fonds alle obligatiehouders in haar tweede fonds aflossen. De obligatiehouders hebben een rendement behaald van 7% tot 8% op jaarbasis, en zijn volledig afgelost door teruggave van hun inleg.

Thomas Wals, directeur van MKB Fonds vertelt: “Reeds 35% van de obligaties in het tweede fonds was afgelost. De resterende 65% hebben we nu, ruim 7 jaar na uitgifte van het fonds, door de verkoop van Pe-Pe Parts volledig kunnen aflossen. Onze fondsen hebben een gemiddelde looptijd van 5 tot 9 jaar. We zijn zodoende blij met dit resultaat en opnieuw wordt bevestigd dat wij een solide beleggingsproduct in de markt hebben gezet.”

Succesvolle formule

Voor de start van MKB Fonds in 2011 was de drempel voor particuliere beleggers om te beleggen bij Nederlandse participatiemaatschappijen hoog. Deelname aan soortgelijke participatiefondsen, waarmee indirect belegd wordt in gezonde Nederlandse mkb-bedrijven, was voorheen alleen weggelegd voor de zeer grote belegger, zoals pensioenfondsen. Met het door MKB Fonds ontwikkelde beleggersproduct MKB Obligaties en MKB Aandelen is het al mogelijk in te stappen vanaf €15.000. Dat MKB Fonds deze behoefte in de mark goed heeft ingeschat, blijkt uit het succesvolle verloop van haar obligatie- en aandelenuitgiftes. In september jl. ging MKB Fonds van start met de uitgifte van MKB Obligaties door het vijfde fonds, MKB Mixfonds V. Binnen slechts drie weken was de uitgifte van € 12 miljoen ruim overtekend.

Inmiddels beheert MKB Fonds vijf gesloten fondsen, gefinancierd door de uitgifte van MKB Obligaties en MKB Aandelen aan particuliere beleggers, met een totale waarde van circa €75 miljoen. MKB Fonds heeft inmiddels circa 60 transacties verricht en houdt op dit moment 22 deelnemingen in mkb-bedrijven.

 

Gerelateerde berichten


Disclaimer