Over MKB Fonds

MKB Fonds, opgericht in 2011, is een leidende, onafhankelijke participatiemaatschappij met een langdurig trackrecord in het succesvol participeren in Nederlandse MKB-bedrijven. MKB Fonds investeert voornamelijk in gezonde en volwassen MKB-bedrijven in de sectoren groothandel en IT-dienstverlening. Het team van MKB Fonds ondersteunt ondernemers bij het realiseren van gefaseerde bedrijfsopvolging, professionaliseren van de onderneming en groei.

Lange termijn investeren met oog voor de toekomst

Anders dan gebruikelijk bij participatiemaatschappijen heeft MKB Fonds geen vaste investeringstermijn of harde ‘exit-datum’. Dit geeft rust bij de onderneming en de mogelijkheid tot het uitvoeren van een lange termijn groeistrategie. Onze lange termijn focus sluit perfect aan bij de strategie en visie van vele familiebedrijven, alsmede van bedrijven die duurzaam willen groeien middels het doen van overnames.

Gericht op bedrijfsopvolging

MKB Fonds richt zich met name op investeringen bedoeld voor bedrijfsopvolging binnen (familie)bedrijven. MKB Fonds neemt naast de ondernemer een meerderheidsbelang in de onderneming. De ondernemer blijft nog een aantal jaar aan het roer staan, ondersteund door MKB Fonds. Middels onze investering stelt de ondernemer een belangrijk deel van zijn of haar vermogen veilig, wordt gefaseerd naar een volledige overdracht toegewerkt en kan de ondernemer de organisatie en werknemers voorbereiden op zijn of haar volledig uittreden. Deze transactievorm wordt sinds enkele jaren ‘pre-exit’ genoemd.

Sinds onze oprichting in 2011 hebben wij tientallen ondernemers ondersteund bij het realiseren van bedrijfsopvolging en gelden als specialist op dit gebied.

Actieve ondersteuning

Wij hebben ruime ervaring met het professionaliseren en uitbouwen van bedrijven. MKB Fonds heeft een actief ondersteunende rol bij haar bedrijven en fungeert als klankbord voor de directies. Wij kunnen met onze uitgebreide ervaring en ons uitgebreide netwerk waardevolle adviezen geven op strategisch, financieel en operationeel vlak. MKB Fonds werkt zodoende actief samen met de directies van de bedrijven om duurzame groei van de onderneming te realiseren.

Buy and build

Een belangrijke groeidrijfveer waar MKB Fonds aan bijdraagt is het doen van strategische overnames van vergelijkbare of complementaire ondernemingen, ook wel een ‘buy & build strategie’ genoemd.

MKB Fonds is één van de meest actieve participatiemaatschappijen van Nederland en wij hebben voorbeelden waarbij we samen met de ondernemers ondernemingen hebben laten groeien van 20 medewerkers naar ruim 350 en van € 5 miljoen omzet naar ruim € 40 miljoen, middels het uitvoeren van tientallen aanvullende overnames.

Specialist die de taal van de ondernemers begrijpt

Door onze duidelijke focus op gezonde MKB-bedrijven in sectoren groothandel en IT-dienstverlening maakt dat wij een ideale partner zijn voor ondernemers die op zoek zijn naar liquiditeit, bedrijfsopvolging of kapitaal om overnames mee te financieren. Door de jaren heen hebben wij consequent bewezen de taal van deze ondernemers te begrijpen, goed met hen samen te werken en uitzonderlijke resultaten te behalen.

Trackrecord

MKB Fonds beheert momenteel vijf gesloten fondsen, gefinancierd door de uitgifte van MKB Obligaties en MKB Aandelen aan particuliere beleggers, met een totale fondswaarde van circa € 75 miljoen. MKB Fonds heeft reeds 60 transacties gedaan en beheert op dit moment 21 participaties verspreid over deze fondsen. Deze participaties realiseren gezamenlijk in 2020 circa € 300 miljoen omzet en bieden werkgelegenheid aan circa 700 mensen in binnen- en buitenland.

Kapitaal, ondersteuning en Groei

MKB Fonds past haar kracht en ervaring als leidende Nederlandse participatiemaatschappij in het MKB toe om waarde te ontluiken en groei te stimuleren. Het kapitaal van MKB Fonds is de olie voor de motor van een sterk Nederlands Midden- en Kleinbedrijf. De strategische ondersteuning die MKB Fonds biedt helpt bedrijven te groeien en succesvol te zijn, ook in economisch moeilijke tijden. MKB Fonds heeft het haar hoogste prioriteit gemaakt om de belangen van haar investeerders en participaties te dienen. Dit uit zich in een cultuur waarbij integriteit, professionaliteit en streven naar perfectie centraal staat. MKB Fonds opereert met een lange termijn visie en een duidelijk besef dat vertrouwen elke dag verdiend moet worden.

MKB Fonds is meer dan een participatiemaatschappij en heeft een ondersteunende rol bij haar deelnemingen. Lees meer over de aanpak van MKB Fonds >>

Het ervaren en ondernemende team van MKB Fonds kent door de omvangrijke portefeuille van deelnemingen de uitdagingen van de ondernemer. Lees meer over de teamleden >>

MKB Fonds participeert in volwassen MKB-bedrijven met goede vooruitzichten. Lees meer over het investeringsbeleid >>

Disclaimer