MKB Fonds neemt belang in internationale handelsonderneming Remalux


20 februari 2018

Amsterdam/Purmerend – Participatiemaatschappij MKB Fonds heeft onlangs een belang genomen in internationale handelsonderneming in consumentenartikelen Remalux B.V. (‘Remalux’) uit Purmerend. Marktlink Fusies en Overnames trad op als Corporate Finance adviseur. In de zomer van 2017 haalde MKB Fonds €20 miljoen op door de uitgifte van MKB Obligaties en MKB Aandelen in haar vierde fonds. Met Remalux is de derde transactie in het vierde fonds afgerond. Door de participatie van MKB Fonds werd bedrijfsopvolging bij Remalux gerealiseerd. Bovendien is de participatiemaatschappij voornemens de onderneming verder uit te bouwen middels een ‘buy and build’ strategie.

Van marktkraam naar internationale handelsonderneming

Remalux is actief als internationale handelsonderneming op het gebied van non-food consumentenartikelen en is in 1984 opgericht. Wat begon als handel via een marktkraam groeide al snel uit tot een toonaangevende groothandel. Remalux importeert goederen vanuit onder andere China, Hong Kong en Taiwan en levert deze aan diverse nationale en internationale klanten als supermarktketens, bouwmarkten, textielketens, groothandels, internetondernemingen en actiematige winkels in het lagere segment. De onderneming heeft een assortiment van circa 1.500 producten, waaronder tassen en koffers, elektronische artikelen, pannen en diverse andere keukenartikelen.

In 2007 opende Remalux tevens een vestiging in Hong Kong. Middels dit kantoor kan worden toegezien op de kwaliteitshandhaving en het contact met de markt van Chinese producenten. Het hoofdkantoor van Remalux is gevestigd in Purmerend waar circa 11.500 m² opslagruimte in gebruik is. Jaarlijks realiseert de onderneming tussen de €25 en €30 miljoen omzet.

Marktlink koppelde Remalux en MKB Fonds

Marktlink Fusies en Overnames heeft meerdere partijen benaderd in het verkoopproces van Remalux. “Er was veel interesse vanuit verschillende potentiële kopers. MKB Fonds trok uiteindelijk aan het langste eind. Door hun investeringsprofiel hebben ze veel kennis van handelsbedrijven. In de bemiddeling kijken wij ook goed of er een cultuurmatch is tussen koper en verkoper en in het geval van Remalux en MKB Fonds was daar zeker sprake van. Daarnaast heeft MKB Fonds een duidelijk groeiplan voor de lange termijn gepresenteerd waar de voormalige én huidige directie zich in thuis voelde”, aldus Anna Jochems, die dit project onder leiding van Koen Rutten vanuit Marktlink heeft gerealiseerd.

Thomas Wals, managing director van MKB Fonds voegt hier aan toe: “Het participeren in handelsbedrijven is voor MKB Fonds al vanaf de start een kernpunt van de investeringsstrategie. Remalux is dan ook een schoolvoorbeeld van een geschikte MKB-onderneming voor MKB Fonds om in te participeren. Remalux heeft in de afgelopen dertig jaar een enorme groei doorgemaakt en MKB Fonds kan nu, naast het realiseren van bedrijfsopvolging, bijdragen aan de volgende groeifase van Remalux. De oprichter, met specialistische kennis en ervaring binnen zijn markt, is nu voor een groot gedeelte vrijgespeeld van operationele taken en kan bijdragen aan het realiseren van de verdere groeiplannen in samenwerking met MKB Fonds. Samen met hem verkennen we de markt voor mogelijkheden om via een buy and build strategie Remalux verder uit te breiden.”

“Na ruim dertig jaar aan het roer bij Remalux zocht ik naar een strategische en financiële partner die gedeeltelijke overdracht van het bedrijf mogelijk kon maken én die net als ik een duidelijke visie had voor Remalux op de lange termijn. Een participatie van MKB Fonds bood de mogelijkheid om zelf te blijven participeren en ook mijn opvolger een aandelenbelang te geven. MKB Fonds biedt daarnaast ondersteuning in het verder professionaliseren van de onderneming en het implementeren van een groeistrategie. Zodoende kan ik met een gerust hart nu slechts vanaf de zijlijn betrokken blijven”, aldus voormalige eigenaar en oprichter van Remalux.

Binnen Remalux zal een een werknemer die reeds ruim 15 jaar werkzaam is in het bedrijf, de rol van voormalige eigenaar grotendeels overnemen in de functie van commercieel directeur.

MKB Fonds heeft een meerderheidsbelang verworven in Remalux. Zowel de voormalige eigenaar als zijn opvolger hebben in de nieuwe samenstelling een aandelenbelang.

Gerelateerde berichten


Disclaimer