Asian Gear International

“Door de participatie van MKB Fonds hebben we een groep kunnen vormen van Nederlandse scootermerken en tevens scooteronderdelen aan onze portfolio toegevoegd. We zijn daardoor binnen drie jaar enorm gegroeid en onze concurrentiepositie is aanzienlijk verbeterd. ” - Robert Olsthoorn, directeur Asian Gear International.

In 2004 werd Asian Gear International B.V. (‘Asian Gear’) opgericht door de huidige directeur Robert Olsthoorn. Asian Gear is een Nederlandse producent van brom- en snorfietsen (‘scooters'), motorscooters en elektrische scooters. Olsthoorn, destijds fanatiek motorcrosser, registreerde in 2007 de merknaam AGM (Asian Gear Motoren) en vestigde de onderneming in Roelofarendsveen. Vandaag de dag is AGM op basis van het aantal verkochte brom- en snorfietsen (ruim 5000 per jaar) uitgegroeid tot het grootste Nederlandse scootermerk.

Asian Gear laat haar scooters produceren en China en verkoopt deze via een landelijk netwerk van ruim 200 dealers in Nederland en België. In september 2015 nam MKB Fonds een meerderheidsbelang in Asian Gear zodat zij samen de onderneming verder uit konden bouwen. Zodoende heeft MKB Fonds met Asian Gear een buy and build strategie opgezet met als doel vergelijkbare of complementaire ondernemingen over te nemen en Asian Gear te laten groeien. Door de participatie van MKB Fonds in de onderneming werden de deuren open gezet naar verdere groei en heeft Asian Gear inmiddels haar merkenportfolio sterk uitgebreid en zowel nationale als internationale groei gerealiseerd.

Nummer twee positie op Nederlandse scootermarkt

Als onderdeel van deze buy and build strategie hebben er inmiddels drie overnames door Asian Gear plaatsgevonden en werd de onderneming in korte tijd fors uitgebreid. In september 2016 nam Asian Gear de eveneens Nederlandse scooterproducent BTC International B.V. (‘BTC’) over en in maart 2017 volgde een overname van de activiteiten van Nederlandse branchegenoot Hodi on Wheels B.V. (‘Hodi on Wheels’). Daarnaast werd de groep in oktober 2017 uitgebreid met groothandel in scooteronderdelen PePe Parts B.V. ('PePe Parts'). Zodoende ontstaat er een sterke ‘full-service provider’ die zich enerzijds richt op het leveren van scooters en motorscooters en anderzijds op het leveren van onderdelen en accessoires. Gezamenlijk zijn er substantiële synergievoordelen te behalen.

Robert Olsthoorn vertelt over deze stappen: “Door het samenbrengen van de scootermerken in één groep nemen we met circa 22% marktaandeel een absolute nummer twee positie in op de Nederlandse scootermarkt. Er werden in 2016 ruim 64.000 brom- en snorfietsen verkocht in Nederland en de markt groeit. We kunnen dealers een breder en compleet assortiment aanbieden van scooters en scooteronderdelen. Daarnaast realiseren we verschillende synergiën en schaalvoordelen. Met MKB Fonds hebben we een strategische partner aan boord die ons met een deskundig oog bijstaat in het stapsgewijs uitbouwen van de onderneming en het behalen van maximale synergiën uit de overnames.”

De ondernemingen die onderdeel zijn van Asian Gear International realiseren gezamenlijk circa €39 miljoen omzet en hebben circa 30 medewerkers in dienst en er is zodoende een prominente speler ontstaan op de scootermarkt, zowel nationaal als internationaal. Asian Gear bouwt met MKB Fonds haar buy and build strategie verder uit en zet in op verdere groei en professionalisering van de organisatie.

In veel gevallen heeft een participatie door MKB Fonds als doel om bedrijfsopvolging binnen (familie)bedrijven te realiseren. Lees meer over bedrijfsopvolging >>

MKB Fonds is meer dan een participatiemaatschappij en heeft een ondersteunende rol bij haar deelnemingen. Lees meer over de aanpak van MKB Fonds >>

MKB Fonds investeert voornamelijk in gezonde en volwassen (familie)bedrijven in de sectoren groothandel en zakelijke dienstverlening. Lees meer over de investeringsfocus van MKB Fonds >>

Disclaimer